Abstract
Since the 19th century, co-operatives have operated for their members’ wealth promoting economic activities in different fields. The key characteristic of these firms is the mutuality, which allows members to have a direct benefit working co-operatively for the organization (Zamagni, 2005). Recent economic crisis has encouraged people to demand a new sustainable economy, co-ops can respond because they serve communities’ needs and interests (Vieta & Lionas, 2015); community co-ops are the result of this process. This paper wants to analyse how community co-ops are modifying the co-op structure in order to respond to new social issues. Is the community co-op re-shaping the idea of mutuality? In what way? Community co-operatives are renewing the co-operation model surpassing the classic mutualistic structure, which only provides the co-ops’ members with benefits, and pays their attention to outcomes for the entire community.
Riferimenti bibliografici
Arena, G., & Iaione, C. (2015). L’età della Condivisione. Roma, Carocci.
Bagnoli, L. (2011). La funzione sociale della cooperazione. Roma, Carocci.
Bandini, F., Medei, R., & Travaglini, C. (2014). Community-based Enterprises in Italy: Definition and Governance Model. In AMS ACTA, Bologna, ALMA MATER DIGITAL LIBRARY.
Bartocci, L., & Picciaia, F. (2013). Le «non profit utilities» tra Stato e mercato: l’esperienza della cooperativa di comunità di Melpignano. Azienda Pubblica, 3, 381–402.
Bianchi, M. (2016). How communities can regenerate urban context. The case study of Hackney Co-operative Developments. Euricse Working paper n°87.
Bonfante, G., & Sapelli, G. (A c. di). (1981). Il Movimento cooperativo in Italia: storia e problemi. Torino, Einaudi.
Borzaga, C., & Tortia, E. (2004). Dalla Cooperazione Mutualistica alla Cooperazione Sociale (AICCON Working Paper No. 6–2004). Associazione Italiana per la Cultura della Cooperazione e del Non Profit.
Borzaga, C., & Zandonai, F. (2009). Impresa Sociale in Italia. Roma, Donzelli Editore.
Casale, F. (2005). Scambio e mutualità nella società cooperativa. Milano, Giuffré.
DeFilippis, J. (2001). The Myth of Social Capital in Community Development. Housing Policy Debate, 12(4), 781–806.
Degl’Innocenti, M. (1981). Geografia e struttura della cooperazione in Italia. In Sapelli G. " «Il movimento cooperativo in Italia. Storia e problemi.» Torino, Einaudi.
Demozzi, M., & Zandonai, F. (2007). L’impresa sociale di comunità: processi di sviluppo e modelli organizzativi. In Scaratti G., Zandonai F. «I territori dell’invisibile. Culture e pratiche di impresa sociale.» (pagg. 251–273). Bari-Roma, Laterza.
Depedri, S., & Turri, S. (2015). Dalla funzione sociale alla cooperativa di comunità: un caso studio per discutere sul flebile confine. Impresa Sociale, 5, 65–82.
Diamantopoulos, M. (2013). The Blueprint Paradox: Can Co-operators Overcome Movement Degeneration to Drive Post-Crisis Recovery? In Review of International Co-operation. Manchester: International Co-operative Alliance.
Diamantopulos, M. (2012). Breaking out of Co-operation’s ‘Iron Cage’: from Movement Degeneration to Building a Develomental Movement. Annals of Public and Cooperative Economics, 83(2), 199–214. https://doi.org/10.1111/j.1467-8292.2012.00461.x
Earle, J. (1986). The Italian co-operative movement: a portrait of the Lega nazionale delle cooperative e mutue. London, Allen & Unwin.
Euricse. (2015). Economia cooperativa. Rilevanza, evoluzione e nuove frontiere della cooperazione italiana. Terzo rapporto Euricse.
Euricse. (2016). La cooperazione di comunità. Azioni e politiche per consolidare le pratiche e sbloccare il potenziale di imprenditoria comunitaria (Euricse). Trento.
Fabbri, F. (1995). Le origini della cooperazione italiana: tra Mazzini e il socialismo della cattedra. Ventesimo secolo - Rivista di storia contemporanea. 14(15), 237–293.
Feng, L., Friis, A., & Nilsson, J. (2016). Social Capital among Members in Grain Marketing Cooperatives of Different Sizes. Agribusiness, 32(1), 113–126. https://doi.org/10.1002/agr.21427
Giaccari, F., & Fasiello, R. (2013). La produzione economica in forma cooperativa: le cooperative di comunità. In Guido G., Massari S., «Lo sviluppo sostenibile». Milano, Franco Angeli.
Granovetter, M. (1985). Economic Action and Social Structure: The Problem of Embeddedness. American Journal of Sociology, 9(3), 481–510.
Hansmann, H. (1996). The Ownership of Enterprise. Harvard: Harvard University Press.
Ianes, A. (2013). Introduzione alla storia della cooperazione in Italia (1854-2011): profilo storico-economico e interpretazione. Soveria Mannelli, Rubbettino.
ICA. (1995). Co-operative Identity, Values and Principles. International Co-operative Alliance, Manchester.
Irecoop. (2016). Studio di fattibilità per lo sviluppo delle cooperative di comunità. Bologna: Istituto Regionale Cooperazione - Emila Romagna.
Jossa, B. (2005). La teoria economica delle imprese di produzione e la possibile fine del capitalismo. Torino, Giappichelli.
Jossa, B. (2008). L’impresa democratica. Un sistema di imprese cooperative come nuovo modo di produzione. Roma, Carocci.
Lang, R., & Novy, A. (2014). Cooperative Housing and Social Cohesion: The Role of Linking Social Capital. European Planning Studies, 22(8), 1744–1764. https://doi.org/10.1080/09654313.2013.800025
Legacoop. (2011). Guida alle cooperative di comunità. Legacoop Bologna.
Loury, G. (1977). A Dynamic Theory of Racial Income Differences. In Wallace P. & LaMond A., «Women, Minorities and Employment Discrimination.» (pagg. 153–188). Heath, MA, Lexington.
Luzzatti, L. (1957). L’ordine sociale. Bologna, Zanichelli.
Marx, K. (1864). The Capital. Volume III. (1959° ed.). USSR, Institute of Marxism-Leninism.
Michie, J., Borzaga, C., & Blasi, J. R. (2017). The Oxford handbook of mutual co-operative and co-owned business (First edition.). Oxford, Oxford University Press.
Mill, J. S. (1998). Principles of Political Economy. (2 ed.). Oxford, Oxford University Press.
Mori, P. A. (2014). Community and Cooperation: The Evolution of Cooperatives towards New Models of Citizens’ Democratic Participation in Public Services Provision. Annals of Public and Cooperative Economics, 85(3), 327–352. https://doi.org/10.1111/%28ISSN%291467-8292/issues
Mori, P. A. (2015). Cooperazione di comunità e la partecipazione dei cittadini alla gestione dei servizi pubblici. Impresa Sociale, 5, 8–18.
Mori, P. A. (2017). Community Co-operative and Co-operatives providing Public Services. In Michie J., Blasi J., Borzaga C., «The Oxford Handbook of Mutual. Co-operative, and Co-owned Business.» Oxford, Oxford University Press.
Nilsson, J., Kihlén, A., & Norell, L. (2009). Are Traditional Cooperatives an Endangered Species? About Shrinking Satisfaction, Involvement and Trust. International Food and Agribusiness Management Review, 12(4), 23.
Nilsson, J., Svendsen, G. L. H., & Svendsen, G. T. (2012). Are Large and Complex Agricultural Cooperatives Losing Their Social Capital? Agribusiness, 28(2), 187–204. https://doi.org/10.1002/agr.21285
Ostrom, E. (2012). The future of the commons: beyond market failure and government regulations. London: Institute of Economic Affairs.
Pérotin, V. (2017). Worker Co-operatives. The Oxford Handbook of Mutual, Co-Operative, and Co-Owned Business. https://doi.org/10.1093/oxfordhb/9780199684977.013.9
Pestoff, V. (2012). Co-production and Third Sector Social Services in Europe: Some Concepts and Evidence. VOLUNTAS: International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations, 23(4), 1102–1118. https://doi.org/10.1007/s11266-012-9308-7
Reed, M. (1999). Organizational Theorizing: A Historically Contested Terrain. In Cleeg S., Hardy C., «Studying Organisations: Theory & Method.» London, SAGE Publications.
Sacchetti, S., & Borzaga, C. (2017). The Foundations of the “Public” Organisation: Strategic Control and the Problem of the Costs of Exclusion. Euricse WP 98/17.
Sacconi, L., & Ottone, S. (2015). Beni Comuni e Cooperazione. Bologna, Il Mulino.
Spear, R. (2000). The Co-operative Advantage. Annals of Public and Cooperative Economics, 71(4), 507–523. https://doi.org/10.1111/1467-8292.00151
Svendsen, G. L. H., & Svendsen, G. T. (2000). Measuring Social Capital: The Danish Co-operative Dairy Movement. Sociologia Ruralis, 40(1), 72–86. https://doi.org/10.1111/1467-9523.00132
Tricarico, L., & Zandonai, F. (2018). Local Italy. I domini del «settore comunità» in Italia. Milano, Fondazione Giangiacomo Feltrinelli.
Van Vugt, M., Snyder, M., Tyler, T., & Biel, A. (2000). Cooperation in modern society: promoting the welfare of communities, states, and organizations. London, Routledge.
Venturi, C. (2007). Il nuovo volto della società cooperativa. Principi ispiratori e novità introdotte dalla riforma. Tutto Camere, 1–57.
Vieta, M. (2014). Learning in Struggle: Argentina’s New Worker Cooperatives as Transformative Learning Organizations. Industrial Relations, 69(1), 186–218.
Vieta, M., & Lionais, D. (2015). Editorial: The Cooperative Advantage for Community Development (SSRN Scholarly Paper No. ID 2639138). Rochester, NY, Social Science Research Network.
Ward, B. N. (1958). The firm in Illyria; Market syndacalism. American Economic Review, 48(4).
Zamagni, S. (2005). Per una teoria economico-civile dell’impresa cooperativa. In Mazzoli E., Zamagni S., «Verso una nuova teoria economica della cooperazione.» Bologna, Il Mulino.
Zamagni, S., & Zamagni, V. (2008). La cooperazione. Tra mercato e democrazia economica. Bologna, Il Mulino.
Zangheri, R., Galasso, G., & Castronovo, V. (1987). Storia del movimento cooperativo in Italia: la Lega nazionale delle cooperative e mutue, 1886-1986 (1a ed.--). Torino, G. Einaudi.
L'opera è pubblicata sotto Licenza Creative Commons - 4.0 International (CC BY 4.0)